Несигурността в Турция изплаши българските туристи за Великден

08:00, 19 апр 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
680 000 българи тръгват на път за Великден и 24 май. По-голяма част от тях обаче предпочитат да останат в страната. Причината – атентатите и несигурността в съседна Турция, която е една от най-посещаваните туристически дестинации от българите. Спадът на пътувания до южната ни съседка до момента е около 22%, но до края на годината се очаква да се удвои и да достигне до 50%. Това коментира за София Topnovini.bg директорът на Института за анализи и оценки на туризма Румен Драганов.

Има и спад в пътуванията към Гърция - 8% за месец март. Въпреки това, страната е най-предпочитаното място за прекарване на предстоящите празници. Спадът в пътуванията е следствие от кризата на българо-гръцката граница. Очаква се обаче точно за Великден увеличение на пътуванията, с което да се даде старт и на летния сезон.

Атентатите в Париж и Брюксел, за разлика от Турция, не са уплашили българите. Няма намаление на пътуванията до двете столици. Драганов дори разкри, че за Париж има нарастване на заявилите почивката си за Великден.

За целия месец май прогнозите сочат, че в чужбина ще излязат около 420 000, а от чужбина в България пък ще влязат 780 000.

Около 540 000 души са решили да пътуват в страната през първите дни на месец май и към края – около 24 май. Българите масово залагат на балнео и СПА хотелите, уточни Румен Драганов. Именно това са и първите резервации, които били продадени за целия почивен период.

Останалите места, които се избират за почивка са къщите за гости, както и отворените хотели по Черноморието. Във вътрешността на страната българските туристи предпочитат исторически градове като Велико Търново и Пловдив.

Чужденците, които идват по Великден в страната ни са главно от Гърция, Румъния, Германия, Франция и Австрия.

„Май е месецът, в който пристигат почти два пъти повече чужденци, отколкото през април. Туристическите посещения от чужбина са около 700 000 и са свързани главно с посещенията по черноморското крайбрежие. От 1 май се отварят близо 60% от хотелите по Черно море. До края на май пък ще бъдат отворени до 90%“, посочи експертът в сферата на туризма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама