Стартира информационна кампания за превенция на трудовата експлоатация

07:25, 19 апр 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Месната комисия за борба с трафика на хора в Община Велико Търново стартира информационна кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация, под надслов „По-добре информиран, отколкото експлоатиран!“. Кампанията е в отговор на факта, че все повече хора стават жертва на това престъпление и е насочена най-вече към младите хора и към трайно незаетите лица, търсещи работа в чужбина.

В разгара на пролетта и началото на лятото, много от хората, които търсят възможности за сезонна работа извън страната, както и младите хора, избиращи студентските бригади, рискуват да попаднат на некоректни посредници и работодатели. Те често са склонни да злоупотребят с мечтите, плановете, амбициите, доверието и стремежа на търсещите работа, чието желание е да осигурят по-добри условия за живот на себе си и семейството си. Трудовата експлоатация е един характерен пример за това защо трафикът на хора е определян като съвременната форма на робство.

Кампанията във Велико Търново стартира с обучителен семинар на тема „Младите хора срещу съвременното робство – възможности и бариери”.

Превантивно-информационната кампания ще продължи до края на месец май с беседи в Бюро по труда, обучителни сесии с ученици, прожекции на филми по темата.

Основните цели на кампанията са да подобри информираността на младите хора и широката общественост относно явлението „трафик на хора с цел трудова експлоатация” и по този начин да се повиши чувствителността към този проблем; да акцентира върху рисковете при търсене на работа, да ангажира гражданското общество, властите и институциите в борбата с трафика на хора за ограничаването му на местно ниво и не на последно място - да стимулира младите хора и обществото като цяло да бъдат по-информирани и по-предпазливи при избора на пътища за безопасна миграция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама