В Плевен вземат превантивни мерки срещу опасно заболяване по едрите преживни животни

06:58, 19 апр 16 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областната епизоотична комисия набеляза превантивни мерки срещу заболяването заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни, информираха от пресцентъра на областна администрация.

Във връзка с това бе проведено заседание, под председателството на заместник-областния управител Красимир Иванов. Членовете на комисията набелязаха конкретни мерки за недопускане разпространение на заболяването, от което към момента са засегнати едри преживни животни от села в областите Хасково и Стара Загора.

Мерките включват забрана за провеждане на пазари и изложби на едри животни на територията на област Плевен, докато обстановката се нормализира. Ще се провеждат ежеседмични прегледи на добитъка, ще бъде извършена нова инвентаризация и актуализация на данните. Ще бъдат вземани проби от кръв от животни, показали клинични признаци на болестта.

Мерките предвиждат и информиране на кметовете по села, както и на ветеринарните екипи. Ще бъдат засилени и мерките за дезинсекция и спазване на добра хигиена.

Специалистите са категорични, че опасност за здравето и живота на хората няма. Загубите са най-вече финансови, защото всички заразени и контактните с тях животни се убиват.

Със заповед на Областния управител Ралица Добрева мерките, приети от епизоотичната комисия, ще бъдат изпратени до всички кметове на територията на Областта, които да свикат заседания на общинските епизоотични комисии и да сведат информация за болестта и предприетите мерки до знанието на животновъдите на територията на съответните Общини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама