Дискусия събра в Сливен за Деня на Конституцията бивш министър и спортна легенда

22:25, 16 апр 16 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дискусия на тема „Граждани, правосъдие, държава” събра тази вечер малцина сливналии и гости на града в галерия „Сирак Скитник”.

 В Деня на Конституцията своите позиции по темите за правосъдната реформа, борбата с корупцията и каква е ролята на гражданското общество в България изразиха бившият министър на правосъдието Христо Иванов – сега съпредседател на Българския институт за правни инициативи; Мануела Малеева -  една  от най-известните български тенисистки за всички времена, сега съучредител и представляващ гражданския комитет "Гласувай без граници"; Антоанета Цонева  - активист, експерт в областта на изборните процеси и едно от лицата на неформалната гражданска група "Протестна мрежа"; Николай Стайков - дългогодишен икономически и разследващ журналист, един от основателите на сайта НОрешарски, сега член на неформалната гражданска група "Протестна мрежа".

Христо Иванов благодари на организаторите и поясни, че това е първа среща извън столицата. Той обяви, че конституцията и гражданите трябва да бъдат в центъра на политическия процес.

 „Организацията, която представляваме през последните години фокусира своята дейност в София, от  жълтите павета до парламента. Образувахме несъкрушима сплав, запознахме се с нови хора, създадохме мрежа от доверие и достойнство и кураж. Срещнахме се случайно, а днес сме участници в „Гласове без граници”. Имаме много възможности да изразяваме своята позиция и да отстояваме това, с което се борим в столицата на България, където сме много. Искам да знам, как хората в страната, и в случая в Сливен, могат да се самоорганизират, да изразят своя глас и своята позиция. Имаме общност, окуражаваме се и се подкрепяме във всеки един момент, в който решаваме, че трябва да действаме. Важно е да бъдеш част от общност, да принадлежиш, да получих признание от хората,  които в моментите на изпитание са били с теб и са съпричастни с твоята дейност, да стоиш свързан с тези хора, е основния смисъл, заради който сме тук”, сподели в разговора Антоанета Цонева.

Бившата тенис звезда Мануела Малеева заяви, че е разпознаваема като бивша спортистка, но семейството й винаги е имало поглед за това, което се случва в България. Тя прикани за обединение чрез различни инициативни комитети и сдружения, където всеки да бъде полезен според знанията и уменията си.

„Има начини, трябва да се повярва, че сме силни заедно. Да притиснем политиците да си вършат работата”, прикани  Малеева.

„Оптимист съм и споделям своя оптимизъм за България. Всеки един от нас, които сме тук е преживял своя неуспех и виждаме, че ако продължим и не се отказваме, ще успеем. Институциите се  изпразват от съдържание. Те престават да мислят. Не ни защитават. Борбата е да имаме закони”, каза пред сливналии Николай Стайков.

На въпроси къде сме, какво искаме и как да го постигнем отговориха присъстващите в залата. Мнение „за” и „против” в общината да има обществен защитник изказаха гостите на дискусията, организирана от  бизнес сдружението „Работим за Сливен”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама