Десетки се татуираха „на светло“ в НДК (галерия)

22:07, 16 апр 16 25 716 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки любители на татуировките решиха да си направят по някой нов татус или да натрупа нови идеи по време на третото издание на международното изложение за татуровки Bulgaria Tattoo Expo в Националния дворец на културата (НДК) в София. Посетителите имаха възможността да избират измежду над 100 артисти от България и чужбина.

Той прави татуировки вече над 10 години. На фестивала е за 3-та поредна година. Всичко започва като на шега. Тогава още е ученик и изкуството го привлича на своя страна. „Без да можеш да рисуваш, е трудно да правиш татуировки“, каза Любомир Добрев пред София Topnovini.bg. Но на него рисуването му се отдава. Липсата на материали в първите години от практиката му са го затруднявали да се развива.

Тогава е трябвало татуистите да правят всичко сами, а сега вече индустрията е модерна и има всякакви бои. Не е страшно да седнеш под иглата на татуиста. Безпокойството е само в първите десетина минути. Клиентие му са почитатели най-вече на черно-белите татуировки, но много са търсени и разноцветните. А стилът на рисуване е разнообразен, защото всеки човек иска нещо различно. Няма любима татуировка, която е изработил, защото всичко му харесва.

Тя е ученичка. Вече има 4 татуировки. Пътува от Русе специално за фестивала на татуировките в София, за да си направи поредния татус в стил Old school - 2 рози върху лявото й рамо. По нейните думи тя е странно спокойна, докато я татуират и се чувства приятно. А за болка не става и дума, защото такава няма. Това ни разказа Катерина, която няма да спре да се татуира по цялото тяло, поне не и с този татус.

Той има около 20 татуировки по цялото тяло. Първата си я е направил преди 11 години, когато е на 16-годишна възраст. От малък е запален по рисуването и оттам подхваща и иглата на татуиста. Но от скоро – започва да прави татуировки преди 4 години. За него татуирането е начин на живот. Качеството е това, което изискват клиентите, когато му се доверят. Повечето от тях отиват при него с готова идея и се надяват да им предложи гледната си точка.

Черепите и надписите са най-предпочитани за изобразяване върху тялото. Момичетата пък искат да виждат по кожата си птички и малки татуировчици. Така обяснява стереотипът в България. Зависи и в каква степен човек е мазохист, обясни Петър Христов пред СофияTopnovini.bg. Портрет е най-трудната татуировка, която е правел в 4-годишната си практика.

За първи път посещава фестивала. И е там за нова татуировка върху крака – статуетка на ацтеките. Вече има 15 върху тялото си, но не са нарисувани в този стил. Доверил се е на негов приятел за изработката, която в нормални условия отнема 6 часа. Това разказа пред София Topnovini.bg Михаил Цветанов - Хорхе, който също е татуист.

Изложението за татуировки продължава и на 17 април в зала 3 на НДК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама