Калфин: Пари за Старческия дом в Шумен не са предвидени в бюджета

20:02, 16 апр 16 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Социалният министър Ивайло Калфин подкрепя изграждането на нов Старчески дом в Шумен. Това заяви той в Шумен. Калфин е в града за отчетно-изборно събрание на формация „АБВ”, но преди партийните дела се срещна с областния упривител Донка Иванова и кмета на града Любомир Христов.

Министър Калфин каза, че средства за реализирането в държавния бюджет обаче не са планирани.

Това може да бъде осъществено със средства извън планираните разходи - при преизпълнение на бюджета. Въпрос на преценка на министъра на финансите и на Министерския съвет, и на премиера, заяви той.

Министърът бе категоричен, че подкрепя подобна услуга, но средствата идват не от министерството , а от държавния бюджет.

Кметът Любомир Христов каза, че се надява това да се случи до края на тази години или в началото на следващата.

Калфин коментира още, че най-належащи от социална гледна точка е разкриването на дневни центрове за хора с умствени увреждания.

Той допълни, че в момента се прави стратегия за социалните услуги и през лятото ще може да се каже къде и какви услуги от този тип може да се предлагат.

Въпрос на бюджет е доколко бързо тези приоритети може да бъдат покрити. Мисля,че Шумен би могла да е от първите общини, тъй като има инфраструктура, която би могла да се използва, каза социалният министър.

Калфин изрази надежда Националният осигурителен институт да се стабилизира след направените промени и заяви, че ще се търси допълнително подпомагене за хората, които са се пенсионирали отдавна.

Той изрази желание и да се срещне с пенсионерите, за да обсъдят идеята за закон за възрастните хора.

Социалният министър добави, че вече има съвместна работна група с представители на хората с увреждания, която обсъжда реформата в системата на ТЕЛК.

След като изчистим концепцията, ще започнем да пишем законодателството, каза Калфин.

Той каза, че все още няма яснота за кандидат-президентската двойка. Калфин заяви, че той засега няма да се кандидатира.

Кандидат-президентът трябва да е човек, който е способен да обединява, силен и с ясно изразени възгледи по външната политика и сигурността. Той трябва е в състояние да отстоява българските интереси. Така Калфин определи подходящия кандидат за изборите наесен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама