Забраниха улова на риба в рибностопанските обекти в Бургаско

19:59, 16 апр 16 25 2234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уловът на риба и други водни организми през пролетно-летния размножителен период във водите на Черно море е забранен, съобщиха от ИАРА. Забраната важи от вчера.

До 15-ти май включително не е разрешен уловът на попчета във водите на Черно море с мрежени риболовни уреди, с изключение на риболовния уред волта.

До края на месец май ще важи забраната за уловът на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина. За рибностопанските обекти, които се  намират на  надморска височина от 500 до 1500 м, заповедта ще влезе в сила от 1-ви май и ще продължи до 15-ти юни включително.

През периода на забраната всички стационарни и други риболовни уреди да бъдат извадени от водата.

Любителският риболов през периода на забраната е разрешен в баластриера „Дупките“, гр. Бургас

Забранява се любителският риболов в езерата Узунгерен, Поморийско и блато Алепу. Това каза пък в интервю за Радио „Фокус” – Бургас главният директор в дирекция „Рибарство и контрол“ в ИАРА Тодор Ангелов.

Той посочи, че забраната е целогодишна, защото водоемите попадат в границите на резервати. По неговите думи, забранени за любителски риболов са и язовирите Ясна поляна, Камчия и Ново Паничарево. Те са природни води, предназначени за питейно-битово водоснабдяване.

Експертът обясни, че на останалите места в област Бургас риболов може да се извършва с предварително издаден билет за това, като най-близки и традиционно използвани са езерото Вая и язовир Мандра. Той допълни, че любителски риболов може да се практикува и без билет, но само в района на Черно море, като даде за пример Моста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама