Почина митрополит Симеон

19:24, 16 апр 16 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След продължително боледуване на преклонна възраст в град Финикс, Аризона, почина бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, съобщиха от Светия синод на Българската православна църква.

Тялото на покойния митрополит ще бъде транспортирано в България и ще бъде изложено за поклонение, за което допълнително ще бъде известено. Приживе митрополит Симеон беше изразил желание да бъде погребан в Рилската света обител, тъй като се смята за монах на манастира.

Преди да облече расото, роденият във Варна на 17 септември 1926 г. Христо Димитров Костадинов е бил 4 години прогимназиален учител в Суворово. Той бе първият митрополит на новоучредената през 1986 г. Западноевропейска епархия със седалище в Будапеща, която по решение на Св. Синод от 30 май 1994 година става Западно- и Средноевропейски митрополит със седалище в Берлин.

През 1952 г. завършва като частен ученик Софийската духовна семинария, а още по време на следването си става послушник в Преображенският манастир. На 7 декември 1954 г. е постриган в монашество с името Симеон от Ловчанския митрополит Филарет. На 12 януари 1955 г. е ръкоположен за йеродякон и е причислен към братството на Рилския манастир. През ноември 1961 г. става архимандрит и от 1966 г. е назначен за протосингел на Българската епархия в САЩ, Канада и Австралия със седалище в Ню Йорк.

При отваряне на досиетата на църквата се оказа, че дядо Симеон е бил щатен служител на Държавна сигурност и член на БКП.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама