"Репортери без граници": Свалянето на 90 карикатури е цензура

18:29, 16 апр 16 / Политика 25 629 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Репортери без граници" обяви свалянето на карикатурите на Чавдар Николов от Нова телевизия за "неприемлив акт на цензура" в официалния сайт на организацията.

В позицията на организацията се разказва случаят с премахването на над 90 видео карикатури са били махнати от сайта на Нова тв и, че от телевизията са обяснили това с факта, че договорът с Николов е прекратен. В крайна сметка обаче това изглежда като случай на политическа цензура, смятат в организацията. Причината, според "Репортери без граници", е че последната карикатура на Николов се подиграва с премиера Бойко Борисов за публичната му подкрепа на "група престъпници, които ловят мигранти с цел да ги върнат обратно в Турция".

Мениджмънта на медиата има задължението да поддържа редакционната независимост на журналистите си, се казва в позицията на "Репортери без граници". „Твърдението на Дидие Щьосел, че договорът с карикатуриста просто е изтекъл е гротескно. Медията трябва да участва в демократичния дебат, а това включва този тип карикатури. Медийната свобода не е банална формула. Изумително е, че трябва да се напомня на медиите за техния дълг да я уважават. Всички карикатури на Николов трябва да бъдат възстановени на сайта", се казва още в позицията. Карикатурите на Николов бяха възстановени на сайта на телевизията още вчера. Нова тв дори покани карикатуриста обратно на работа.

Самият Николов отново коментира днес в ефира на бТВ казуса, като отбеляза: "За да се разбере правилно една карикатура, е нужно човек да е образован." На въпрос защо някои хора не се харесват окарикатурени, той отговори така: "Човешко е – никой не се харесва дебел, с голям нос и големи уши".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама