Пивовари от 10 страни се състезаваха с домашна бира (снимки)

18:26, 16 апр 16 / Любопитно 25 695 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
400 литра домашна бира, приготвена в 10 държави, се разля по чашите на дегустаторите в IV-я международен конкурс за домашно пиво. Той се състоя днес в столичния клуб „Терминал 1“. Около 90% от участниците бяха българи, като те представиха 45 български домашни бири. Имаше участници и от Хърватия, Румъния, Чехия, Молдова, Словакия, Германия.



„Домашното пивоварство се разраства с бързи темпове. Ако преди 1-2 години е имало около стотина производители на домашна бира в България, сега са 4-5 пъти повече“, каза пред София Topnovini.bg един от феновете на домашна бира.

Част от присъстващите бяха дошли да се насладят на любимата напитка. Други черпеха идеи от своите колеги – пивовари за приготвянето на нов вид домашна бира.



Пламен Георгиев решава да участва в конкурса съвсем случайно, след като при разговори с други пивовари в интернет пространството, някой му подхвърля идеята да се състезава. Той прави бира в домашни условия от около една година.

„В един момент спря да ми се пие от комерсиалната бира. Прочетох тук-там как да си приготвя бира сам, пробвах и се получи. Реших, че като си направя сам бира, ще е доста по-вкусна“, разказа Георгиев пред София Topnovini.bg. Една бира се прави с мерак, с малко четене и със следване на рецептите на по-опитните пивовари, споделя опита си той. По неговите думи това е занаятчийска работа и се предава от уста на уста. Пивото се приготвя за близо 3 седмици, като зависи от вида му дали ще бъде и за повече време. Разликата между домашната и лагерната бира са материалите, с които е направена и възможността за експериментиране с много вкусове и стилове в домашни условия. Георгиев представи на конкурса пшеничната бира, която е наименувал „Beer religion” и я е посветил на „форумни маниаци, запалени по бирата“.



Огнян Аспарухов от Обществото на колекционерите на бирени артикули в България е любител на домашната бира поне от 2 години и не пропуска конкурс за пиво.

„Като колекционери се познаваме с домашните пивовари. Станали сме свидетели как някои от тях стават истински пивовари“, каза той пред София Topnovini.bg. Аспарухов също подчерта по-големите възможности за експериментиране със съставките при домашната бира в търсене на най-доброто, което пивоварът да продължи да произвежда, ако реши да стане истински пивовар.

„Най-точното време за пиене на бира е с подходящите хора. Бирата е най-хубава с добрите приятели“, допълни Аспарухов.



Конкурсът за домашна бира е организиран от Асоциацията на домашните пивовари в България. По техни данни над 500 души варят бира в домашни условия към момента.

Повечето бири, които можеха да бъдат дегустирани от посетителите на клуба, бяха наливни, но имаше и бутилирани. Те се състезаваха в 5 категории, като пивото беше оценявано от жури: Категория 1: 24AWit bier; Категория 2: 4C.Helles Bock, 6C. Dunkles Bock, 9A. Doppelbock, 9B. Eisbock, 10C. Weizenbock; Категория 3: 21A American IPA; Категория 4: Smoked beer: 6B. Rauchbier, 27-Historical beer-Piwo Grodziskie, 32A Classic Style Smoked beer, 32BSpecialty Smoked beer; Категория 5: 34C Experimental beer.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама