Най-старият автомобил в България получи Наградата на Сливен /снимки/

17:23, 16 апр 16 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-старият оригинален автомобил в България – „Де Дион Бутон” от 1906 г. на Тодор Деляков получи Наградата на кмета на Сливен Стефан Радев. Това стана по време на четвъртото издание на Ретро парад за автомобили и мотоциклети, който се проведе в Сливен. Кметът връчи награди и за второ и трето място – на „Ролс ройс Силвър Доун” от 1954 г. със собственик Боби Делчев и „Рено Алпин” от 1969 г. на Валери Манджуков.

„Поздравявам всички участници в ретро парада и победителите в различните категории, макар, че в едно такова атрактивно събитие е по-важно участието, а не толкова победата. Благодаря на организаторите, които всяка година ни изненадват и сега имаме удоволствието да видим най-стария оригинален автомобил в България”, каза кметът Стефан Радев. В парада се включиха 106 ретро автомобила и над 40 мотоциклета от цялата страна.

Организаторите от автомобилен ретро клуб „Туида класик” връчиха и награди в категориите - автомобил до 1945 г., автомобил до 1965 г., автомобил до 1985 г., мотоциклети, реплики, дебют, отборно и индивидуално участие.

Първите места в различните категории спечелиха „Щаер 50”, модел от 1937 г. на Тоньо Желязков, „Мерцедес” от 1956 г. на Любомир Гайдев, „БМВ 3000 CS” от 1970 г. на Димо Джамбазов. В категория „реплика” първи е „Мерцедес 230” със собственик Кирил Николаев. Наградата за дебют отиде при „Порше 356 С” от 1964 г. на Петя Комсалова. На първо място в отборното класиране е клуб „Ретро”-София. При индивидуалното класиране първенец е Георги Георгиев от Ямбол, а при мотоциклетите – „Бианки” 500 от 1916 г. на Васил Георгиев.

Ретропарадът започна с обиколка по централните булеварди на града и завърши с майсторско шофиране на автомобили и мотоциклети на пл. „Хаджи Димитър”. По време на представянето на автомобилите на площада беше организирана концертна програма, в която участваха мажоретен състав, детски танцов състав и духов оркестър. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама