Жители на "Гео Милев" сами ремонтират кварталното читалище, искат културен център

15:55, 16 апр 16 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 1935 г., група от жители на софийския квартал „Гео Милев“, теглят банков заем, с който купуват местния кръчмарски салон и го превръщат в библиотека и обществен център.

На 29 септември, 1944 година сградата е разрушена от бомбардировките над София. Тогава хората от квартал „Гео Милев“ решават да построят нова сграда. За целта всяко семейство дарява по 5-10 лв, а през почивните дни над 150 души работят доброволно и безкористно за построяването на новото читалище. Но скоро след това, земята е национализирана и нова сграда никога не е построена.

Днес, разположено на приземния етаж на жилищна сграда, читалище „Пейо Яворов“ е единственият публичен културен център за населението от над 70 000 души в кв. „Гео Милев“. Общественият център остава единствената институция в квартала, която осигурява курсове по танци и музика за хората в неравностойно положение. Библиотеката, която разполага с колекция от над 20 000 заглавия е единствената активна в района. Но сред книгите има само няколко дузини нови заглавия, дарени от местните хора, а в същото време 100-годишни томове литература са захвърлени в задните стаички и мазета, поради липсата на подходящи рафтове.

А около 250 са членове на читалището- предимно възрастни хора и хора в неравностойно положение, които не могат да си позволят да си купуват книги. Даренията ще помогнат читалището да стане атрактивно място за изкуство и култура. Предвиденият ремонт ще превърне библиотеката в удобно и приятно място за младите, на което да могат да открият удоволствието и магията на книгите. Ще бъде ремонтирана фасадата, градинките, електрическата и парна инсталация. А читалището ще остане със свободен достъп, както неговите основатели за възнамерявали.

Инициативата е на семейство, което от няколко години живее в квартал „Гео Милев“. Тъй като винаги са искали в квартала им да има културна институция с обществена функция, в крайна сметка са решили да помогнат на вече съществуваща такава да се превърне в едно по-добро място.

Идеята им е със собствени средства и помощ от близки и приятели да възобновят културното средище. От скоро средства се набират и чрез платформа в интернет. Всеки, който има желание да се включи да помогне, може да го направи на https://www.generosity.com/community-fundraising/help-save-a-community-center. Името на всеки дарител ще бъде изписано на табелка на фасадата на сградата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама