11 ветрохода вече са регистрирани за участие в „Тол шипс 2016“

15:53, 16 апр 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към днешна дата 11 ветрохода са вече регистрирани за участие в регатата „Тол шипс 2016“, показа справка на Topnovini.bg.  Сред тях са руският 108-метров гигант „Мир“, българските баркентини „Калиакра“ и „Роял Хелена“, румънската „Мирча“ и полската „Погория“. Участие са потвърдили и шхуните „Бодрум“ от Турция, „Адоранте“ от Румъния и „Пандора“ от Италия, както и по-малките „Ариал“, „Витяз“ и „Акела“ от Русия.

Само преди 3 дни, при посещението във Варна на главния съдия Пол Бишоп и търговския директор Гуин Браун потвърдилите официално участие плавателни съдове бяха 8. Организаторите от Международната учебноветроходна асоциация очакват в надпреварата тази година да се включат над 30 плавателни съда под флаговете на 6 държави. На борда им ще има екипажи от около 20 националности  общ брой около 2500 души, повечето от които ще са млади практиканти.

Варна за трети път ще е домакин на едно от най-престижните морски събития, което тази година отбелязва 60 години от първото си провеждане. Тогава организаторите от Великобритания са се обединили около идеята, че надпреварата на учебните ветроходи ще спомогне за добрите взаимоотношения и разбирателство между младите хора от различни страни. Оттогава „Тол шипс“ се провежда всяка година с участието на плавателни съдове от всички континенти.

За разлика от 2010 и 2014 г., този път Варна ще домакинства на финала на регатата между 1 и 4 октомври. Състезанието за втори път ще се проведе изцяло в Черно море – ще стартира на 8 септември от румънското пристанище Констанца и ще премине през руските Новоросийск и Сочи, за да завърши в България.

Вече е готова програмата за всеки от дните, през които ветроходите ще гостуват във Варна. Както и при предишните им посещения, тя включва спортни състезания, концерти на открито, атрактивно дефиле на екипажите по улиците на града, а най-голямата атракция и този път ще е Парадът на ветрилата във Варненския залив, планиран за 4 октомври. През всичките дни на престоя си корабите ще бъдат отворени за свободни посещения от варненци и гости на града, а при заявено желание някои от тях ще приемат на борда си частни и корпоративни събития – от кратки плавания до коктейли и сватби.

Над 360 000 лв. по предварителен план ще струва на Варна домакинството на регатата, призна зам.-кметът Коста Базитов. Вложените средства обаче се изплащат многократно заради притегателната сила на флотилията, която при предишното си гостуване привлече над 350 000 посетители.

Община Варна продължава да набира доброволци, готови 24 часа в денонощието безвазмездно да са в помощ на гостуващите кораби и екипажи. До момента  армията им наброява около 70 души, за включване в нея не се изискват морски познания, а дисциплинираност, гостоприемство и свободно владеене поне на английски език.

В ход е и набирането на практиканти, които да плават като екипаж на учебните ветроходи. За тях също не е необходима специална подготовка, достатъчно е да са възраст над 15 години. Всичко останало ще научат със стъпването си на палубата и по време на вахтите, които ще дават заедно с редовния екипаж. За включването на един практикант в морското приключение са необходими средно по 50 евро на ден, или общо 1500 евро за 30-те дни на регатата. Средствата може да са както собствени, така и спонсорски, фирмени или набрани чрез дарителски кампании в училища, читалища и други институции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама