Захариева прави награда „Почетен магистрат“

15:10, 16 апр 16 / Политика 25 222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правосъдното министерство учредява награда "Почтен магистрат". Тя ще се дава на служителите в системата, проявили висок професионализъм, обективност, доблест и независимост. Това обяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева на дипломирането на юристи във Великотърновския университет днес, на професионалния празник на гилдията.

Наградата няма парично изражение и ще се присъжда на съдия, прокурор и следовател, които "допринасят за етичност в поведението на колегията, защитават правата на човека и утвърждават върховенството на закона, предотвратяват и ограничават корупцията в системата на съдебната власт, вземат решенията си единствено на основата на закона и вътрешното си убеждение", съобщава сайта на ведомството.

Първото връчване на наградата "Почетeн магистрат" ще е на 13 юли, когато ще се отбележат 25-години от обнародването на Конституцията през 1991 г..

Номинации ще се събират 5 юли и могат да бъдат подавани от български съдии, прокурори, следователи, съдебни служители, адвокати, юристи, студенти по право и журналисти. Те ще бъдат гледани от седемчленно жури, което включва съдията в съда на ЕС Александър Арабаджиев, конституционния съдия Румен Ненков, председателя на висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, декана на Юридическия факултет в СУ Сашо Пенов, председателя на Съюза на съдиите Атанас Атанасов, председателя на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов и журналиста в БНР Силвия Великова.

Правната комисия в Народното събрание е приела промените в Закона за нормативните актове, които бяха предложени от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Новият момент е, че измененията в различните закони вече ще бъдат съгласувани с НСОРБ, преди да бъдат гласувани в парламента. Това стана ясно след срещата на Захариева с кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама