Откриха Великденска изложба в Русе

14:59, 16 апр 16 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В изложбената зала на ул. „Борисова“ №6 в Русе беше открита Великденската изложба, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти. За да открие събитието, гост беше доц. д-р Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе.

Самата изложба представи Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей– Русе. Той обоснови връзката на занаята с божественото, което всъщност прави тези предмети различни и е определил тяхната същност като одухотворена, съобщават от Областната администрация.

Областният управител на Област Русе е изразил възторга си от изящното изпълнение на отделните творби и балансираното им представяне в рамките на изложбата. „Сътвореното от ръцете ви с много труд, носи духа не само на онова време, но и една уникалност, която стопля и радва хората“, посочи той.

Изложбите на Дунавската задруга доц. Бурджиев определи като неповторими. В изказването си той обърна внимание и на трудността на занаятите. Бурджиев изрази надежда с времето труда им да придобива все по-голяма популярност, с което да расте и търсенето на занаятчийските им творения.

В края на изложението си, доц. Бурджиев поднесе поздравителен адрес на Татяна Колева – председател на Задругата.

С това той откри Великденската изложба, която в периода 15-28 април ще бъде достъпна за широката общественост в изложбената зала на адрес ул. „Борисова“ №6. В експозицията са представени 21 майстори с творби от различен занаят – художествено леене върху Орфеев камък, медникарство, иконопис, бяла бродерия, ковано желязо, дърворезба и др. 

Чрез творчеството си майсторите от Дунавска задруга – стари и нови, възраждат художествените народни занаяти, които са в основата на градежа на една култура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама