Митрополит Николай: До година "Света Богородица - Успение" трябва да заблести в предишния си вид

14:31, 16 апр 16 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Храм "Света Богородица - Успение" в асеновградския квартал "Горни Воден" трябва да заблести в пълния си блясък до една година, заяви днес пловдивският митрополит Николай.

Над 200 души се събраха в църквата, за да отправят молитва и да отбележат началото на петата събота от Великия пост – Акатистова събота, когато се чества празникът на св. Богородица Златна ябълка. Той е местен празник за Асеновград и е свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона.

Стотици миряни всяка година отправят молитви пред чудотворната икона на Божията майка, която датира от 17 в. Преданието разказва, че щастлива майка, заченала след молба пред иконата на Божията майка, дарявайки ябълка вместо хляб за освещение, откъдето иконата получава името си "Златна ябълка".

В навечерието на празника има традиция, вярващите да препиват в църквата и така техните молитви да бъдат чути. В горноводенския храм пристигат жени и семейства, които не могат да имат деца. За тях чудотворната икона е шанс да сбъднат най-съкровеното си желание и да се сдобият с отроче.

Друг характерен ритуал е плетене на коланче за рожба. Църквата се опасва три пъти с памучен конец, от който се изплита коланче. То се внася в църквата, за да се освети, а после жената, която иска да зачене, го завързва на кръста си и го носи в продължение на 40 дни. Вярва се, че през този период тя трябва да забременее.

Храм "Света Богородица - Успение" е център на надеждата за стотици българи и получава заслужено внимание със започнатите реставраторски и ремонтни дейности, като досега той е претърпял две обновления през далечните 1833 г. и през 1896 г., когато е издигнат до сегашния си вид. Преди началото на Светата божествена литургия в чест на празника Дядо Николай изрази своята воля за скорошно завършване на храма и заяви на търговците в църквата, че тяхното място не е там. След литургията на вярващите бе раздаден курбан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама