Над 30 са загинали при земетресението в Япония

13:26, 16 апр 16 / Свят 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Броят на жертвите от земетресението, което разлюля японския остров Кюшу в петък, се увеличава. По последни данни загиналите са поне 30. Ранените са над 1600. Около 80 от тях са в много тежко състояние, според лекарите. Спасителни екипи продължават да търсят оцелели под руiните на сринатите сгради. 44 000 души са евакуирани от град Кумамото. Без ток са останали 200 000 жилища. Властите са изпратили 20 000 военнослужещи в района на бедствието.

В японската префектура Кумамато се срути и 200-метров мост, съединяващ двата бряга на река Куро. Съоръжението е било основна пътна артерия. Засега не е ясно дали при срутването му по него са се движели автомобили.

Метеорологическата служба на Япония съобщава, че над 230 труса са регистрирани в южната част на страната за последните два дни. Основната сеизмична активност е концентрирана в три района – Кумамато и Асо в префектура Кумамато, и в централната част на префектура Оита.

Второто за изминалите два дни земетресение е със сила над 7 по Рихтер. Последваха множество вторични трусове - над 50, като поне пет от тях бяха с магнитуд над 5 по Рихтер, сочат данните на Европейския сеизмологичен център.

Епицентърът на първия трус е регистриран на 1 километър от град Кумамото. Огнището е на дълбочина едва 10 километра. Първоначално се смяташе, че този трус е вторичен на земетресението от четвъртък с магнитуд 6,5-та степен. Той бе на същото място и при него загинаха 9 души.

Серията от трусове предизвика изригване на вулкана Асо. Той изхвърли пепел и дим на височина 1000 метра. Властите обявиха 2 степен на опасност от 5 възможни. Забранява се достъпът до вулкана в радиус от един километър заради изхвърлянето на вулканични камъни.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама