Стотици взеха книги срещу пластмасови отпадъци в София (снимки)

13:02, 16 апр 16 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици граждани се редиха на опашка пред Паметника на Съветската армия в София, за да оставят събраните от тях пластмасови отпадъци и да получат поне по една нова книга в замяна. Кампанията „Книги за смет“ се провежда за четвърта поредна година. Опашката от желаещи да се включат в нея стигаше чак до „Орлов мост“.



Повече от 10 хиляди книги ще бъдат раздадени днес в София. Романът на Франсис Бърнет „Тайната градина“, „Война на световете“ на Хърбърт Уелс, „Макс и Мориц“ на Вилхелм Буш са заглавията, които са напечатани специално за кампанията тази година. Но не са само това книгите, които се предлагат на гражданите, а има още десетки интересни заглавия. Сборник с пътеписи за България също е сред книгите, които могат да бъдат избрани от гражданите. Това каза пред София Topnovini.bg Марияна Добранова от издателството, което пуска книгите за печат.



„Тази година виждаме, че има също толкова голям интерес, колкото и другите години. Надяваме се хората да са се научили да рециклират“, допълни тя. След като отпадъците бъдат събрани, организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки „Екопак България“ ще ги рециклира, каза Добранова.



Малко над 4 кг пластмасови отпадъци, събирани три-четири месеца специално за „Книги за смет“, зарадваха с няколко нови заглавия приятелите Кристиян, Жасмина и Цвета. Тримата оставиха за рециклиране кофички от кисело мляко, бутилки от бира и от минерална вода, кутии за салати, „бомбички“ от шоколадови яйца, касетки за плодове. В замяна те избраха класическият роман на Марк Твен „Приключенията на Том Сойер“, Андерсеновите „Есенни приказки“ и "Зимни приказки“, както и пътеписът на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“.



„Миналата година разбрахме за кампанията седмици преди тя да се състои, затова тази година бяхме подготвени и знаехме предварително датата“, каза Кристиян пред София Topnovini.bg.



Подготовката и изборът на заглавия за „Книги за смет“ са започнали от септември 2015 г. На 23 април кампанията ще се пренесе в Плевен, на 24 април ще бъде във Велико Търново, на 14 май – в Бургас, а на 22 май ще завърши в Кюстендил.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама