Съдия Силвия Петрова: Няма по-висша ценност от правосъдието

13:00, 16 апр 16 25 886 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Окръжния съд в Търговище Силвия Петрова поздрави днес всички представители на юридическата общност по повод професионалния им празник 16 април.

„Няма по-висша ценност от правосъдието. Обществото винаги е имало и ще има нужда от право и правосъдие. Защото правото е израз на справедливостта, а правосъдието е начинът за постигането на тази справедливост и гаранция за защита на законово закрепените права и интереси“, заяви съдия Петрова в приветствието си.

По думите й, с Търновската Конституция са претворени идеалите на българските възрожденци за свобода и равенство.  

„Всички ние, ежедневно прилагайки правото, работим за върховенство на закона, за защита на правата и свободите на личността“, допълни съдия Петрова. Тя пожела на колегите си много кураж и гражданска доблест , да бъдат все така гаранти за справедливостта и законността в страната и да укрепват доверието на хората в българското правосъдие.

Topnvini.bg  припомня, че днес отбелязваме 137 години от приемането на Търновската конституция, която поставя основите на съвременната българска държавност. Първият  основен закон в най-новата ни история е приет през 1879 година по време на Учредителното събрание в старата столица Велико Търново.

Оттогава България има четири конституции. Настоящият основен закон е приет през 1991 година след падането на комунистическия режим.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама