Жители на „Славейков“: Време е да кажем „Не“ на презастрояването. То е недопустимо

13:00, 16 апр 16 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жители на бургаския комплекс „Славейков“ настояват да се спре с изграждането на кооперации върху зелените площи. Днес те се събраха на протест пред блок 87, за да изразят недоволството си от поредния строеж, който е започнат в близост до тази сграда.

Целта на протеста бе да се обърне внимание на изчезващите междублокови пространства, паркинги и градинки, както и да се постави акцент върху презастрояването на града. Хората смятат, че не трябва  да се осигуряват паркоместа и озеленяване само на хартия. Те са на мнение, че е време да се каже „Не“ на презастрояването и „екстрите“, които вървят с него.

„Много е лошо това, че думи като „какво ще оставим на децата си, какво ще им завещаем“, се изпразниха от съдържание. Ако ние не застанем стабилно да заявим гражданската си позиция и да докажем, че такива думи не са празни от съдържание, няма кой да го направи вместо нас“, заяви един от протестиращите.

Според хората местната общинска администрация върши закононарушения и безумия. Тя отнема въздуха, светлината и нормалните условия за живот на всички нас, защото самите гражданите са й го позволили.

Присъстващите бяха категорични, че не искат тази практика да продължава и да се затвърждава. Те посочиха, че подобно презастрояване е недопустимо и несъобразено с всякакви технически и екологични норми, а също и – увреждащо здравето и безопасността на децата. Вместо това би трябвало да се помисли за изграждането на детски площадки или просто зелените площи да си останат такива.

Протестът бе подкрепен и от граждани на Бургас от комплексите „Лазур,“ „Изгрев“ и „Братя Миладинови“.

„Дошъл съм днес тук, за да подкрепя други граждани на Бургас, които имат проблем със строителството на кооперация точно пред тяхната. Вярвам, че трябва да се обединим срещу една организирана група, която си защитава интересите, за да можем да постигнем някакъв ефект. Опитваме се да покажем на нашите деца, че има и нещо друго, освен да си седиш вкъщи с чаша ракия и да псуваш. Приветствам всички граждани да го направят. Независимо какво ще постигнем, за мен е важно да кажа един ден на децата си, че правя нещо за своето добро и това на съгражданите ми“, сподели Борис Киряков.

Той е жител на комплекс „Братя Миладинови“. Преди около две седмици е изпратил жалба до председателя на Общинския съвет Костантин Луков, с която изразява своя протест относно разрешението за строеж на жилищна сграда в зелената зона пред местното едноименно училище.

Собствениците на апартаменти в блоковете 86, 87 и 88 в „Славейков“ са изпратили и писмо до председателя на Общинския съвет, както и копие до кмета Димитър Николов. В него пишат, че повече от осем години действията на общинската администрация, които са свързани с одобряването на градоустройствени планове и инвестиционни проекти за цялостно застрояване на кв. 25а, генерират широко обществено недоволство.

Те настояват незабавно да се преразгледа градоустройствената концепция на общинската администрация по отношение на кв. 25а по ПУП на комплекс „Славейков“ по такъв начин, че да бъде гарантирано правото им на въздух и светлина.

Писмото им е входирано за разглеждане от постоянните комисии по „Устройство на територията“ и „Опазване на околната среда, земеделие и храни“.

Инициативният граждански комитет на жители от „Изгрев“, „Лазур“, „Славейков“ и „Братя Миладинови“  е адресирал граждански манифест до кмета Димитър Николов, председателя на Общинския съвет Луков, омбудсмана на България Мая Манолова, както и до този  на община Бургас Таньо Атанасов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама