Три болници източват НЗОК, пациенти "оперирани" без да знаят

12:04, 16 апр 16 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три болници са хванати да източват пари от здравната каса. Това са държавната многопрофилна болница във Враца и частните "Царица Йоана" в Сливен, и "Медлайн" в Пловдив. Само във Враца, където са отчетени клинични пътеки с участието на човек, който не работи в болницата, злоупотребата е за над 200 хиляди лева. Установени са също и злоупотреби с дипломи на лекари.

Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по време на семинал във Велинград, цитиран от „Дневник“. Шарков разказа, че по документи съдов хирург е оперирал във Враца и в същото време е преглеждал пациенти в Шумен. В частните болници в Пловдив и Сливен пък отчитали престой и извършени операции на пациенти, които изобщо не са били настанявани в лечебните заведения. Шарков даде пример с възрастен човек, който си платил за преглед и престой в една от болниците, но в епикризата, която получил пишело, че му е направена сърдечна операция.

"Има сигнали от хора, които преглеждайки своето електронно досие в здравната каса, установяват, че са лежали в болница, която дори не знаят къде се намира. Такъв беше случая с болницата, на която отнехме разрешителното за дейност. Там имаше огромен брой хора, които не знаеха къде се намира тя и органите на разследването бяха установили дори, че те са разкарвани с автомобили, за да им се покаже къде е болницата, за да могат да свидетелстват след това, че са били. Затова отнехме разрешението на болницата и така ще се процедира в такива случаи", коментира Шарков.

Според зам.-министъра министерството и касата могат да се справят с такива единични случаи, но проблемите са системни и усилията трябва да се обединят, включително самите лекари. "Това не е медицина и вреди на имиджа на българския лекар и на всички онези, които честно и почтено си вършат работата. Като лекар заявявам, че ние трябва да очистим лекарския съюз от всички онези, които не се занимават с медицина, а с печалбарство", коментира той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама