„Ангел Заберски трио“ миксира опера и джаз

10:34, 16 апр 16 / Култура 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Романтични свободни авторски интерпретации на популярни класически теми от Шуман, Чайковски и Пучини, представя тази вече във Фестивалния и конгресен център във Варна „Ангел Заберски трио“.

Ангел Заберски отправя един свой съавторски поглед към известни класически произведения, залагайки на елегантността на джаза и романтичната импровизация, както и на силните страни на своето трио със Стунджи и Борис Таслев - безкомпромисен професионализъм и изключително сработено партниране между мислещи музиканти. „Лиризмът на Пучини, славянската топлота на Чайковски, мечтателността на Шуман – неслучайно тази музика ни вълнува. Това е реакция срещу жестокостта, отчаянието и ужасяващите сензации, с които ежедневно ни заливат“, обяснява Заберски.

 “Like Jazz” синтезира две на пръв поглед несъвместими изкуства - опера и джаз. В албума тези начала не се конфронтират, а тъкмо обратното - постига се убедителен нов синкретичен образ на добре познатата игра между старото и новото. Репертоарът включва „Мечтание“ на Шуман, три произведения на Пучини („Ария на Рудолф“ от „Бохеми“, Nessun Dorma от „Турандот“ и „Хризантеми“) и две творби на Чайковски - „Симфония №6“, четвърта част и „Валс на цветята“ от сюитата „Лешникотрошачката“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама