Митов разочарован от критиката на Маргарита Попова към Външно министерство

10:09, 16 апр 16 / Политика 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепрезидентът Маргарита Попова нито веднъж не се поинтересува от това каква реакция има Външно министерство по казуса с изказването на зам.-председателя на турската Партия на националистическото действие Семих Ялчън по време на учредителната конференция на партия ДОСТ. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов и не скри разочарованието си от Попова в интервю за бТВ.

След като Ялчън каза, че родината е там, където се чува турска реч, Попова разкритикува властите, и по-конкретно президентството и Външно министерство, че не са реагирали на изказванията.

„Попова тръгна неподготвена в този разговор“, каза още Митов. Той предлага да си поговори с нея, за да й изясни геополитическите отношения на България.

"Когато се говори за тази среща, по-важното е да се каже, че България е правова парламентарна република, в която човешките права на гражданите са защитени в максимална степен", допълни той.

По неговите думи българските граждани нямат нужда от поучения за това какъв политически избор да правят, още повече външни поучения, идващи от "Турция, която е страна с огромни проблеми по отношение на човешките права и свободата на словото". Митов призова Семих Ялчън и турския посланик Сюлейман Гьокче да погледнат собствената си държава.

Относно бежанската криза външният министър каза, че споразумението с Турция дава надежди, че външните граници на Европейския съюз ще се контролират и мигрантският поток ще се ограничи.

„Няма как да обвиним германския народ или германските политици за това, че са проявили хуманно отношение към хора, които бягат от война. Тази добронамереност, за съжаление, бе използвана от трафиканти на хора и от икономически мигранти и се получи мигрантска вълна. Тя създаде впечатлението, че Европа не се справя с охраната на външните си граници“, каза той.

По неговите думи трафикантите на хора и спонтанните потоци от мигранти не преминават българската граница, защото отчитат сериозното й опазване от властите. Той допълни, че все пак има опити за пресичането й, но те се идентифицират и властите действат по съответния начин.

"България не толерира нехуманно отношение или незаконни действия спрямо мигрантите", заяви Митов. Той коментира, че гражданските арести са „абсолютно безобразие и самоуправството няма място в една цивилизована европейска държава“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама