Как авторката на „Хари Потър” закри дома в Крушари разказва „The Sunday Times”

09:29, 16 апр 16 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Списание „The Sunday Times” разказва в последния си брой за фондация „Лумос”, нейната създателка - Дж. К. Роулинг, автор на романите за Хари Потър, и ролята й за закриването на дома в с. Крушари. Един уикенд през 2004 г. Дж. К. Роулинг, четейки The Sunday Times, попада на снимка на дете, което изглежда обезпокоено и тревожно, може би крещящо.  Без да се задълбочава, веднага осъзнава, че детето е затворено с решетки. Погнуса я кара да обърне страницата, но от чувство на срам се връща обратно на снимката. „Обликът на това дете ме беляза,” казва тя. „Не можех да залича него или историята от ума си. То беше много малко дете с увреждания, което денонощно бе държано в клетка. Гняв и шок довеждат до най-силната магия на Роулинг: до създаването на Лумос - фондация, която сега работи в Източна Европа – в Молдова, Чехия и България – затваряйки нехуманните и остарели „сиропиталища”, които са мрачно наследство от съветската власт, разказва списанието. Името на фондацията означава магия, която създава светлинка на върха на пръчката на Хари Потър. Последно е създала светлина на най-тъмното място: Крушари – институция, която се е превърнала в олицетворение на мизерия и отчаяние. Преди пет години, когато Лумос започва работа в Крушари, там има „натъпкани“ над 100 деца. Сега няма и едно. Комплексът от сгради, от които се състои дома в Крушари, сега е празен, боята се бели, коридорите са тъмни и неприветливи.

Преди шест години комисия, упълномощена от ЕС, прави инспекция на българската система за „грижа” за деца. Инспекцията е осъществена от Български хелзинкски комитет, независима НПО, която установява, че 238 деца са починали в домовете за грижи през последното десетилетие. Починали са от недохранване, студ, пренебрегване и при злополуки: 56 от тези нещастни случаи са на едно място – Крушари. В Първи блок, сграда в лявата част на комплекса, е дом за изоставени деца или деца с леки увреждания, които спят в старомодни метални легла с тънки матраци. Главите на децата се бръснат от хигиенна гледна точка и е трудно да се различат момичетата от момчетата. Посетители влизат рядко във Втори блок на институцията в Крушари, в който тежко увредени деца са държани по 24 часа във високи, оградени с решетки легла, гледайки към празни стени и тавани. Прозорците на Втори блок са винаги плътно затворени, затова през горещото лято миризмата е непоносима, а децата са покрити с мухи. През зимата, най-уязвимите умират от студ.

The Sunday Times посочва, че „смъртта“ на институцията за деца Крушари се случва, благодарение на голямата промяна в мисленето, на един голям проект и, разбира се, на интервенцията на Роулинг, създателката на сирачето-магьосник Хари Потър.

Когато е взето решението за закриване на Крушари, Лумос се свързва с родителите, за да пита дали са заинтересовани да поемат грижа за децата си у дома или предпочитат детето да бъде настанено в нов, по-малък дом близо до семейството. Много от тях са шокирани да чуят, че детето им е още живо.

„Проучването показва, че причина номер едно за настаняването на деца в институции е бедността”, казва Роулинг. С подкрепата на „Лумос” условията в институцията в Крушари започват да се подобряват. Строят се и се появяват нови удобни по-малки домове, в които децата могат да живеят в малки групи. Някои от персонала са отново обучени, а други са освободени.

Изданието разказва за двете 22-годишви момичета от дома в Крушари Милена Стоянова и Елица Маринова, които, с помощта на Мария Методиева, застъпник за правата на хората с увреждания, получиха своите граждански права.

Дж. К. Роулинг казва, че е „невероятно горда” от ролята, която Лумос изиграва в промяната на социалния пейзаж в България. Крушари беше „място, известно с висока смъртност и мрачна история, място на отчаяние и примирение. Място, на което хората смятаха, че наистина нищо не може да бъде сторено в помощ на децата, освен да ги държат заключени, докато умрат.” „Страхотно” е да знаеш, че това място вече го няма. „Закриването на институцията в Крушари за мен е символично постижение, отразяващо това, което представлява Лумос. Защото доказва, че никой – дори деца с много сериозни увреждания и комплексни нужди, няма да бъдат изоставени в институции. ВСИЧКИ деца са от значение.” – казва тя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама