Реставрират Трапезица и Царевец със 7 мнл. лева от проекти

09:20, 16 апр 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Велико Търново работи по нови проекти за реставрация и социализация на крепостите Царевец и Трапезица. Това заяви кметът Даниел Панов по време на дискусия, посветена на възможностите за развитие на туризма и опазване на културното наследство със средства от европейските програми в периода 2014-2020 г. Проектира се също създаването на археологически парк в подножието на Царевец, който да обедини храмовете „Св. Четиридесет мъченици”, „Св. Св. Петър и Павел” и „Св. Иван Рилски” в общ комплекс с прилежаща градска среда.

Прогнозната стойност на проектите е около 7 милиона лева. Те ще бъдат подадени по приоритетната ос на оперативна програма „Региони в растеж”, чрез която ще се финансират инвестиции в паметници на културата от световно и национално значение, с цел развитие на туризма и опазване на културното наследство. „Общините изчакват създаването на т. нар. Фонд на фондовете, когато ще станат ясни размерите на безвъзмездна финансова помощ и самоучастието. Обсъждат се няколко варианта – между 50% и 70% европейски и средства и от 30 до 50% собствено участие. Общините ще могат да осигурят своя дял в проектите чрез нисколихвени дългосрочни кредити по механизмите на ЕС”, обясни Даниел Панов.

Форумът е част от тринадесетото международното изложение „Културен туризъм”, чийто домакин е старопрестолният град. Подробно бяха представени новият Закон за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, възможностите за инвестиции в туризма по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Акцент бе поставен и върху финансовите механизми, от които може да се възползва бизнесът.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама