Здравното министерство е спокойно от проверката за ваксините

09:16, 16 апр 16 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на здравеопазването е спокойно от досъдебното производство на прокуратурата за ваксините, които са дарени от Турция. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в сутрешния блок на „Нова телевизия“.

Въпросът относно качеството на ваксината е отдавна изговорен и изчерпан. На дневен ред е темата с икономическата целесъобразност, подчерта той. По неговите думи след проверката на прокуратурата хората ще разберат, че всичко от финансова гледна точка е направено, както трябва.

„При договорите с ваксините няма плащане, а има доставка, която не е срещу някакви финансови средства“, каза още д-р Шарков и допълни, че прокуратурата ще трябва да си свърши работата.

Проверката е свързана с икономическата ефективност на ваксините за страната ни, а не с това дали те са опасни за живота и здравето на децата при приилагането им, каза вчера главният прокурор Сотир Цацаров.

Относно 148 млн. лева просрочени дългове на лечебните заведения за болнична помощ д-р Шарков каза, че увеличението с 20 млн. лева в сравнение с края на миналата година, е свързано с няколко стартирали процедури през 2015 г. Тогава е възстановено действието на ревулвиращия фонд и с над 6 млн. лева от него е осигурена доставката на изотопи за 5 скенера в Александровска болница. По програмата „Джесика“ пък е закупен кибернож за университетската болница „Св. Иван Рилски“. Това натоварва финасовото състояние на лечебните заведения, обясни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама