Протестите в Македония срещу правителството продължават (Обновена)

21:36, 15 апр 16 / Свят 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Засилени мерки за сигурност са взети от властите в Македония заради подготвяните масови протести днес срещу правителството в столицата Скопие. Подготвени са водни оръжия, бронежилетки, каски и шлемове, съобщава бТВ. Днешният протест ще мине под лозуна  „Никога повече такава власт”.  

Протестите в Скопие започнаха след като президентът Георге Иванов спря всички разследвания и процеси срещу политици в страната. Той каза, че не възнамерява да изтегли подписаната политическа амнистия, „тъй като тя е в интерес на страната и гражданите и ще допринесат за преодоляване на политическата криза”. Очаква се да има и контра протести в защита на управляващите.

Председателят на македонския парламент насрочи 5 юни за дата на следващите избори в страната. Опозицията настояват дотогава да се проведат съдебна и медийна реформа. Друго тяхно искане е да се премахнат мъртвите души от избирателни списъци.

Демонстрациите днес са започнали пред сградата на Специалната прокуратура в Скопие, но веднага е било блокирано от полицаи. Събранието на Република Македония също е блокирано за протестиращите от страна на полицията с метални барикади и водни оръдия.Към момента гражданите продължават да търсят място, където да изразят недоволството си.

Днешният четвърти поред протест завърши без сериозни инциденти. След като няколко часа демонстрантите търсеха къде да протестират те бяха допуснати пред сградата на правителството и около час скандираха „Никола, готово е“. Преди това кордони на полицията не им позволяваха да се приближат близо до институциите, за да се осъществи протеста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама