Чешката република вече ще се нарича Чехия

18:29, 15 апр 16 / Свят 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерите на Чешката република (Czech Republic) предлагат името на страната да се опрости и вече да се нарича само Чехия (Czechia) от всички държави по света, съобщават световните агенции.

В съвместно съобщение президентът, премиерът и други високопоставени политици на Чехия обявиха, че ще поискат ООН да обнови базата данни с географските имена с новото име, надявайки се това да стане преди страната да започне участието си на Олимпийските игри това лято.

Решението е на президента, премиера, ръководителите на парламента и на министрите на външните работи и на отбраната. Остава само формалното одобрение и на правителството.

"Външното министерство ще поиска от ООН да впише в регистрите си правилните еквиваленти на името на страната на официалните си езици - Czechia на английски, Tchequie на френски и т.н.", се казва в изявление на управляващите. "Препоръчваме да се използва името на страната в една дума в ситуациите, в които не е необходимо да се ползва официалното название (спортни събития, маркетинг и др.)", се посочва още в съобщението.

Външният министър Любомир Заоралек заяви пред журналисти, че правителството предприема тази промяна, защото в миналото е „имало изопачавания и правописни грешки”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама