В Пловдив обсъдиха съвременните заплахи за сигурността на Европа

18:10, 15 апр 16 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Общински съвет Пловдив Савина Петкова взе участие в откриването на  международната научна конференция на тема "Съвременни заплахи за сигурността на Европа", която е организирана от Висшето училище по сигурност и Икономика в Пловдив.

"Темата на днешната конференция е изключително важна и изработената програма и отделните панели всъщност отразяват точно горещите точки, по които е необходим актуален прочит и професионален поглед. Говорим  за образование, за здравеопазване, за полиция, за военно дело, за разработване на антикорупционни практики и въобще всичко това, което би направило нашия живот по-лесен или по-труден в зависимост от това дали ще решим навреме възникналите проблеми", заяви председателят на Общински съвет Савина Петкова в своето слово.

"Основата на националната сигурност, а от там и сигурността на Европа, е преди всичко образованието. Убедена съм, че националната сигурност е пряко следствие от качествената образователна подготовка, т.е. национална сигурност се гради от хора просветени, хора, които имат професионален поглед във връзка с изграждането на работещи механизми, гарантиращи националната ни сигурност и адекватна реакция при кризи", допълни още председателят.

Основните проблеми пред Европа в регионален и глобален аспект бяха маркирани от проф. д.н. Димитър Йончев, който в своя доклад сподели, че Европа трябва да изгради себе си като самостоятелен и единен политически субект, който да има възможността да реагира своевременно на всяка една криза и в регионален, и в глобален аспект. Нужен е политически интегритет и стратегия във външнополитическия курс на ЕС, която да е съобразена с реалностите на днешния свят и постигането на равновесие в глобален аспект, заяви проф. Йончев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама