Над 150 души посетиха Съдебната палата в Деня на отворените врати

17:41, 15 апр 16 25 575 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 150 души се включиха в традиционната инициатива „Ден на отворените врати” на съдилищата и прокуратурите в Съдебната палата във Велико Търново. През тази година, тя бе проведена съвместно между Районен съд, Окръжен съд, Апелативен съд, Районна прокуратура, Окръжна прокуратура и Апелативна прокуратура във Велико Търново.

В инициативата се включиха около 60 ученици от Старопрестолна гимназия по икономика, ЕГ „Проф. д-р. Асен Златаров”, СОУ „Емилиян Станев” и деца лишени от родителски грижи, потребители на социални услуги към Община Велико Търново. За учениците бяха подготвени информационни турове, в които имаха възможност да се запознаят с отделните служби в Районен и Окръжен съд Велико Търново, като им бе демонстриран софтуер за синтез на реч за незрящи в Окръжен съд Велико Търново. Съдия Милена Алексиева от Районен съд Велико Търново презентира пред учениците специализираните зали за изслушване на деца във ВТРС. Всички ученици участваха и в среща-дискусия с магистрати от ВТРС, ВТОС, ВТРП, ВТОП - съдиите Емил Бобев, Пенко Цанков, Владимир Балджиев, Георги Георгиев, Теодорина Димитрова и прокурорите Весела Кърчева и Катерина Лещакова.

Студенти, специалност „Право” към Юридическия факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” имаха възможност да се запознаят с деловодството на Апелативен съд Велико Търново и различните видове разглеждани дела, а председателят на Апелативен съд г-н Янев демонстрира пред тях софтуерът и процедурата за извършване на случайно разпределение на дела. Студенти от Юридическия факултет на ВТУ представиха симулативен процес по право пред техни колеги, като под вещото ръководство на съдия Владимир Страхилов от ВТРС и прокурор Таня Катрева от ВТРП, влязоха в ролята на съдебния състав и страните от процеса и представиха своите умения да следват стриктно разпоредбите на НПК в наказателен процес пред свои колеги.

Не бяха забравени и малките ученици, като второкласници от ОУ „Патриарх Евтимий” имаха възможност да научат повече за ролите на съдията и прокурора, като с достъпни за тях език и средства, съдиите Ивелина Солакова и Катя Велисеева и прокурор Невена Ормаджиева им разясниха понятия като „съд”, „дело”, „престъпление”, „наказание” и др. Децата имаха възможност да облекат тоги на съдия и прокурор, да пипнат истинско съдийско чукче и да похапнат лакомства. Всеки от малчуганите също получи грамота.

Всички посетители на Съдебната палата имаха възможност да разгледат и колекция от различни архивни документи, сред които стари дела, ведомствени и счетоводни книги, трудови досиета и сборници със закони и съдебна практика. Голяма част от показаните документи са на повече от 100 години.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама