Осъдиха Община Поморие за потрошен „Мерцедес“ в еднометрова дупка

17:29, 15 апр 16 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският районен съд осъди Община Поморие за потрошен лек автомобил „Мерцедес Боди 215CL” в дупка на пътя. Решението е публикувано в сайта на БРС.

Производството по делото е образувано по исковата молба на ЗАД „БУЛСТРАД Виена Иншурънс Груп” със седалище и адрес на управление гр. София, представлявано от Румен Иванов Янчев и Кристоф Рат. Те са поискали от съда да осъди Община Поморие да им заплати сумата от 266.90 лв., представляващи изплатено от застрахователя обезщетение за вреди, причинени на лек автомобил „Мерцедес Боди 215CL” при пътнотранспортно произшествие, станало на 5 май 2015 г. по пътя с. Медово - с. Бата. Инцидентът е настъпил поради наличие на пътя на необезопасена и несигнализирана неравност на пътното платно – дупка с размер около 1 кв. м. Водачът попаднал в нея при разминаване с друг автомобил, вследствие на което се спукала предната дясна гума и е увредена джантата на колата му.

От Община Поморие са оспорили предявения иск като неоснователен. Посочили са липсата на протокол за ПТП и други доказателства, които да го удостоверяват. Пътят, на който е станало произшествието, не бил тяхна собственост, поради което нямало причинна връзка между описаната щета и причиняването й на посочената дата и място. Според Общината виновен бил водачът, като се твърди, че същият се е движел с несъобразена скорост и след употреба на алкохол. С писмения отговор се оспорват и всички факти и обстоятелства, на които е основан предявения иск, както и приложените към исковата молба писмени доказателства.   

Твърденията на Община Поморие не се потвърждават от показанията на шофьора на мерцедеса. Водачът е заявил, че по пътя не е имало знаци за неравности на пътното платно, като той се е движел със скорост от 60-70 км./ч. Инцидентът станал по средата на пътното платно, защото по целия път имало множество дупки и не можело да се кара само в едната част на платното. Свидетелят се движел по средата на осовата линия, за да избяга от дупките, като уточнява, че в по-голямата си част процесната дупка била в лявата част по посоката на движение, имало много неравности преди нея, но тази дупка била най-голяма – с размери около 1,5 м. в диаметър и 15-20 см. дълбочина. Шофьорът казал още, че той знаел за тази дупка отпреди, но при разминаването не успял да я избегне и пак попаднал в нея, при което предната дясна гума гръмнала и автомобилът спрял. Тогава се обадил на тел.112 и на застрахователя, но полицаи не са идвали на мястото.

Районният съд не споделя възражението на ответника, че пътният участък, на който е настъпило процесното ПТП, не бил общински, като намира това възражение за неоснователно и несъстоятелно. Съгласно неоспореното заключение на автотехническата експертиза, пътят с. Медово–с. Бата–с. Страцин, в който попада и процесният пътен участък, е включен в Списъка на общинските пътища в Република България и се обслужва и поддържа от Община Поморие. Ето защо за причинените от инцидента вреди отговорността се носи от нея. Събраните по делото доказателства водят до извода, че причинените на автомобила вреди са резултат от противоправно бездействие на Общината, която не е изпълнила своите задължения за поддръжка и ремонт на пътя.

БРС осъжда Община Поморие да заплати на застрахователното дружество сумата от 200.17 лв. ведно с лихвата върху нея, представляваща изплатено обезщетение за вреди по мерцедеса, както и сумата от 292.50 лв. за направените по делото съдебни разноски.

Решението може да се обжалва пред Бургаския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама