Няма регистрирани случаи на нодуларен дерматит в Сливенско

16:57, 15 апр 16 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На територията на област Сливен към настоящия момент няма регистриран случай на заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни, обявиха днес на заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе днес под председателството на заместник  областния управител Камен Костов.

На него д-р Пламен Пенчев – директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Сливен, запозна присъстващите членове на комисията с характеристиките и разпространението на болестта заразен нодуларен дерматит. Това е силно заразна вирусна болест по едрите преживни животни. Характеризира се с треска и изрив от възловидни образувания по кожата на говедата, застояване, слюнотечение, конюнктивит, в някои случаи и слепота. Биците губят плодовитостта си, а бременните крави могат да абортират. Болестта води до намален или изгубен млеконадой и нанася големи икономически загуби заради ограничаването на търговията и невъзможността за движение на едри преживни животни и продукти от тях.

Болестта се разпространява много бързо, защото се предава чрез комари, мухи, кърлежи или чрез контакти между животните. Източник на инфекцията също са заразени фуражи, водопои, оборудване и превозни средства.Болестта задължително се потвърждава лабораторно чрез проби на цялата кръв.

Д-р Пенчев съобщи, че е информирана Европейската комисия за огнищата. Към момента не се правят ваксинации, тъй като след ваксиниране за поне три години се преустановява търговията с живи животни и млечни продукти от тях. Той информира още, че по думите на д-р Дамян Илиев - изпълнителен директор на БАБХ, стопаните ще бъдат обезщетени на 100%.

Областният управител Татяна Петкова издаде заповед, в която са разписани мерки за ограничаване разпространението на болестта. Сред тях са: извършване на пълна инвентаризация на едрите преживни животни на територията на областта; извършване на клинични прегледи два пъти седмично на едрите преживни животни, отглеждани в селищата на областта; извършване на дезинфекция и дезинсекция в и около животновъдните обекти; забрана на движението на едри преживни животни, с изключение на тези, предназначени за незабавно клане; забрана за провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни на територията на областта.

Д-р Пенчев призова кметовете на населените места за изключително сериозно отношение към това заболяване. От ОД на МВР-Сливен предложиха да се обърне внимание на кметовете за проблема с нерегламентираните пазари за животни, както и да се сформират групи за съвместни проверки на тази пазари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама