Прокуратурата разследва ваксините от Турция

16:56, 15 апр 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно произвдоство за ваксините дарени от Турция. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в Пловдив, предаде "Фокус". Той обясни, че се разследва не дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата, евентуални длъжностни нарушения и престъпления при износ и внос, които са свързани с цени и икономическа ефективност на ваксините.

"Предмет на разследване представлява не това дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини", обясни Цацаров.

През миналата година здравното министерство договори Турция да ни дари 100 хил 5-компонентни ваксини, за да могат всички бебета да бъдат имунизирани и да се разреши създалата се тогава криза. В замяна пък България реши да предостви на Турция произведени у нас БЦЖ ваксини за 500 хил. лв. По думите на Цацаров има два паралелни договора за дарение. Единият е за ваксини към България, а другият за ваксини от България към Република Турция.

За гражданските отряди, които задържат бежанци Цацаров каза, че никой няма право да изземва функциите на държавата и да се прави на полицай. Той предупреди, че всеки, който наруши закона ще бъде преследван и съден. Главният прокурор каза още, че са получавани сигнали за служители на Гранична полиция, които са взимали вещи на задържани бежанци, но проверките обаче по тези сигнали не да довели до никакви доказателства.

Цацаров каза още, че прокуратурата ще внесе искане до Върховния касационен съд да се произнесе с тълкувателно решение по спорни случаи свързани с транспортни престъпления. „Настояваме за уеднаквяване на съдебната практика в тези случаи, тъй като сега тя е противоречива”, каза главният прокурор, коментирайки протеста на майките, чиито деца са станали жертви на катастрофи .

Той припомни и за случая по делото „Кари“ в Пловив, при който гръцки гражданин отнесе с колата си на спирка 16-годишната кари. Цацаров каза, че е поискал възобновяване на случая, по който трябва да се произнесе ВКС. Главният прокурор

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама