Германия разследва комик, обидил Ердоган

16:45, 15 апр 16 / Свят 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че прокуратурата ще разследва комика Ян Бьомерман за обида на турския президент Реджеп Ердоган.

По думите й съдът ще вземе решение дали да има такова дело.

Обидата на чуждестранен лидер е престъпление според чл. 103 от Наказателния кодекс, но за да започне разследване е нужно разрешение от кабинета. Случаят е различен от иска за обида, който самият Ердоган е подал срещу Бьомерман и за който не е необходима оторизация от правителството, уточнява агенция ДПА.

Скандалът започна на 17 март т.г., когато сатиричното предаване „Екстра 3”, излъчвано по обществената телевизия Ен Де Ер показа музикален видеоклип, осмиващ политиката на Ердоган, действията му срещу журналисти и ограничаването на свободата на медиите в страната. Заради песента турското външно министерство привиква германския посланик в Анкара. По информации на германските медии на срещата е изискано да бъде спряно излъчването на видеоклипа.

Впоследствие, в комедийното си шоу „Цет Де Еф Нео Роял“, водещият Ян Бьомерман поясни на турския президент законите в Германия и в Европа за свободата на медиите и изкуството, както и разликата между сатира и „обидна критика“.

За „обидна критика“ той даде пример със стихотворение, посветено на Ердоган, като преди това подчерта: „Това, което следва, не трябва да се прави!“

Стихотворението беше пълно с нецензурни думи и сравнения със сексуален привкус като „този, който най-много обича ** **** кози и да потиска малцинствата“ или „президент с малък *****”.

Анкара веднага настоя за търсене на наказателна отговорност на сатирика. Президентът Ердоган подаде отделно и жалба срещу Бьомерман в германската прокуратура.

След разразяването на скандала Ангела Меркел

В отговор на скандала Ангела Меркел се извини от името на германския народ, посочвайки, че тя е съгласна, че стихотворението е възнамерявало „умишлена обида”.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама