БДЖ с 27 млн. лв. загуби за 2015 г.

16:35, 15 апр 16 / Политика 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По предварителни данни групата „Холдинг БДЖ” завършва 2015 г. с финансов резултат от загуба в размер на 27 млн. лв., заяви на парламентарен контрол транспортният министър Ивайло Московски в отговор на въпрос за състоянието на Български държавни железници (БДЖ).

Той съобщи, че през 2014 г. загубата е била в размер на около 53 млн. лв., а за 2015 г. дружеството е изплатило задължения към финансови институции в размер на около 75 млн. лв. БДЖ „Товарни превози” е работодател на 3200 души, които получават навреме своите заплати и осигуровки. През 2015 г. превозил 8 млн. тона товари (или 58% от железопътния товарен превоз в страната), отчете Московски.

Транспортният министър увери, че тази година има механизъм, по който работят, за да се погасят всички задължения към кредиторите. Той посочи още, че има възможност и БДЖ „Товарни превози”да бъде обявено в несъстоятелност, включително и в сегашния момент и допълни, че се извършва и нотификация в Брюксел за държавна помощ за дружеството.

Все пак се очаква да има обновяване на подвижния състав, като се предвиждат и сериозни инвестиции, които ще помогнат „Пътнически превози“ да са стабилни години напред.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама