Социални работници от Разградско преминаха обучение на тема „Синдром на родителското отчуждаване”

16:11, 15 апр 16 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обучение и супервизия за служителите в отделите „Закрила на детето“ в област  Разград проведе днес Регионалната дирекция за социално подпомагане. Събитието се осъществи със съдействието на областната администрация. Темата на обучението бе „Употреба на децата в процеса на раздяла и въвличането им в междуфамилни войни - Синдром на родителското отчуждаване – основни белези за идентифициране, работа с детето и семейството“.

Целта на проявата бе да запознае социалните работници с характерните белези на родителското отчуждение и начините, по които да го откриват при работа с децата и семействата. Много често в работата си по случаи касаещи раздяла и развод, социалните работници се сблъскват с т.нар. „фамилна война“ за правата над детето, при която често се използват съзнателно или безсъзнателно манипулации над детето, обясни директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Татяна Костова. Тя обясни, че родителското отчуждаване е създаване на отделна /единствена/ взаимовръзка между дете и единия родител, като се отхвърля другия родител. Напълно отчужденото дете не иска да има никакъв контакт с единия родител и изпитва само негативни чувства към него и само позитивни чувства към другия родител. Това дете загубва реална представа за чувствата си към двамата си родители. Постоянният характер на конфликта, комбиниран с характерното за него задълбочаване, сериозно уврежда психичното здраве на родителите и психологическото развитие на детето, смятат експертите.

По време на срещата бяха разгледани основните последици за децата, когато е налице родителско отчуждение. Основно проблемите засягат психо-емоционалното развитие на децата и се проявяват като проблеми в поведението. В зависимост от възрастта и нивото на развитие основните последици от манипулациите и отчуждението се проявяват в смущения в поведението, проблеми с успеха в училище, проблеми в развитието, агресия и протест срещу социалните норми, отхвърляне на авторитети. Последиците според специалистите от травматизирането продължават до зряла възраст.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама