Леви и десни се скараха заради комунизма

15:38, 15 апр 16 / Политика 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Леви и десни политически сили се скараха по време на петъчния парламентарен контрол заради комунизма. Сцената се разигра по време на отговора на образователния министър Меглена Кунева, която защити заместника си Деян Стаматов за това, че изнесъл лекция на учениците от 22-ро училище за тоталитарния комунистически режим в рамките на програмата "Запознай младите с комунизма".

"Децата трябва да знаят, че има Белене, че има Куциян. Историята не е точна наука, винаги имало "някакъв оценъчен елемент", който отговарял на "динамиката на обществените процеси", заяви Кунева. Според нея нищо не пречело, ако някой иска да говори на учениците или да направи филм за Шестте ястребинчета, да го направи.

Това накара Мартин Димитров от Реформаторския блок за вземе думата и да обвини БСП, че се връщали назад с носталгия по времето на мракобесния комунизъм с лагерите, обаче в същото време всичките им деца живеели на Запад, а самите те карали хубави западни коли.

Валери Жаблянов пък му отговори, че в България всъщност изобщо не е имало комунизъм, а само социализъм и стопанско планиране.

„Комунизмът няма нищо общо с днешната ситуация, а грабежът след 1989 г. е дело на десницата. Днес се опитвате с едно елеменатарно клише да поставите до стената историческото развитие на страната. Вие не можете да подмените съзнанието на хората, които живяха през социалистическия строй, то няма как да бъде подменено чрез уроците в училище", категоричен бе Жаблянов.

Според него комунизмът е идеология, която проповядва равенство и не вижда защо някой трябва да изнася открити уроци по комунизъм. „Съжалявам за хората, които поради неграмотност смесват политическите режими с идеологиите и клишетата. Препоръчвам на всички преподаватели да изучават тоталитарния опит на САЩ, репатрирането на затворниците. Не се занимавайте със светлата социалистическа история на България по този неграмотен начин“, призова червеният депутат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама