Въвеждането на PNR е още един аргумент за повишаване на сигурността в ЕС

15:37, 15 апр 16 / Свят 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въвеждането на единен регистър за резервационни данни на пътници (PNR) e още един аргумент за повишаване на сигурността в ЕС. Това каза пред Topnovini.bg евродепутатът Илияна Йотова.

Според директивата, която Европарламентът прие с голямо мнозинство в четвъртък, европейските авиокомпании ще споделят информация за пътниците си с всички страни членки на ЕС, в опит за засичане на джихадсти.

До това решение се стигна след петгодишен дебат, подновен след атентатите в Париж и Брюксел, взели общо над 160 жертви.

По думите на Йотова 19 различни видове са данните, които ще дава един пътнически самолетен билет. Сред тях са имената на пътниците, как е платен билетът - дали с пари в брой или кредитна карта, или с друг вид карта, както и какъв е видът на платежното средство.

Данните ще се пазят 6 месеца, след което още 5 години само съответните служби ще разполагат с тях и те ще могат да бъдат ползвани само с решение на съд, с цел избягване на злоупотреби с лични данни.

Всяка една държава членка на ЕС ще събира сама тези данни от авиокомпаниите и ще ги обменя с останалите 27, както и сама ще се справя със злоупотребата с лични данни.

„Всеки ще трябва да пречупи директивата през собствената си система за сигурност и съдебна система“, каза Йотова.

В тази връзка у нас ще бъде създадено специално звено в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), коЕто ще се занимава с този въпрос.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама