Кариерни консултанти и педагогически специалисти подкрепят младите в избора на образование и професия

15:36, 15 апр 16 25 615 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес Центърът за кариерно ориентиране (ЦКО) проведе две информационни срещи с представители на средното образование. Директори, педагогически съветници, училищни психолози и класни ръководители от Русе и областта се запознаха с новите цели и дейности на проекта, по който продължава работата си ЦКО-Русе вече четвърта учебна година.

Проектът “Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, изпълняван от МОН, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове е продължение на успешно приключилия едноименен проект, изпълняван от МОН в периода 2012-2015 г., с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Основна цел на настоящия проект е да се създаде интегрирана система за реализация и заетост по придобитата квалификация на завършващите средно образование в съответствие с изискванията на пазара на труда. Тя ще бъде осъществена чрез редица дейности. Едната е откриване на кабинет по кариерно ориентиране на територията на едно училище от областта. През септември обучени педагогически специалисти и кариерен консултант ще подпомагат на място учениците от определеното училище при избора им на професия и образование или за проверяване на верността и устойчивостта на направения избор, при планиране на бъдещите стъпки в кариерното си развитие, за допълване на универсалните си знания с нови знания и умения.

Предстои създаване и прилагане на модул „Училище – пазар на труда" за подпомагане на трудовата и професионалната реализация на завършващите средно образование. Модулът ще е част от успешно работещия Национален портал за кариерно ориентиране на ученици. Той ще подпомага трудовата и професионалната реализация на завършващите средно образование.

Чрез изграждането на този модул ще се повишава информираността на учениците за потребностите от работна сила, както и възможностите за трудова и професионална реализация в конкретните фирми от регионалния пазар на труда, ще се подпомогне нарастването на младежката заетост.

Модулът „Училище – пазар на труда" ще предоставя информация за ученици, които търсят временна заетост или работа по придобитата квалификация, както и за предприятия в регионалния пазар на труда.

Разработват се инструменти за ранно кариерно ориентиране на застрашените от отпадане ученици и адаптирането им за целите на кариерното ориентиране на ученици със специални образователни потребности. Това ще осигури създаването на надеждни механизми за партньорство и въздействие, както вътре в училище, така и между училището, родителите и външни институции.

Екипът представи ресурсите, с които работи Центърът и организацията на работа с учениците в училище.

Срещите завършиха с кратки дискусии и пожелания за ползотворно сътрудничество. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама