Варна е първата община с проекти за паркинги по програма „Джесика“

15:28, 15 апр 16 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Варна е първата община, която направи проекти за изграждане на паркинги, финансирани по програма „Джесика“. Сега предстои чрез Фонда на фондовете и новата оперативна програма  с 370 млн. лв. да създадем пет нови фонда. Три от тях ще са за градско развитие – за София, за Северна и за Южна България, и по тях общините също ще могат да кандидатстват за изграждане на паркинги, тържища, пазари , спортни съоръжения, атракциони, аквапаркове.  Ще има и фонд за туристическа инфраструктура. Разбирам, че Варна има готовност да кандидатства веднага, защото кметът вече представи различни проекти.“

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заедно с кмета на Варна Иван Портних днес даде официален старт на първата фаза от превантивния ремонт на Аспаруховия мост.

Кметът Иван Портних допълни, че голяма част от проектите, включени в инвестиционната програма на общината за новия програмен период, предвиждат изграждане на паркинги. „Така ще бъде решен един наболял за града проблем – липсата на достатъчно места за паркиране“, каза той.  „В момента изграждаме буферен паркинг в района на „Пикадили парк“, за да се спират колите извън Морската градина. Очакваме от Министерството на отбраната да ни прехвърлени имоти, които се намират в парка, ще приобщим и превърнем тази територия максимално бързо в приятна паркова среда“, допълни кметът.

По думите му до края на годината общината ще има готовност да започне поетапно въвеждане на „Синя зона“. В момента тече процедурата за избор на доставчик за софтуера, предстоят още няколко процедури, посочи Иван Портних.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама