Магистрати разиграха съдебен процес пред ученици в Шумен

15:24, 15 апр 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателката на Окръжния съд в Шумен съдия Нели Батанова, съдия София Радославова и прокурор Орлин Куздов показаха днес пред ученици как протича един съдебен процес.

Десетокласници и единадесетокласници от СОУ „Тр. Симеонов”, водени от преподавателката си по „Етика и право” Жулиета Нешкова, дойдоха да разгледат Съдебната палата в Деня на отворените врати, организиран по повод Деня на българската конституция -16 април и професионалния празник на юриста.

Учениците за първи път влязоха в съдебна зала, където ги посрещна председателката на Шуменския окръжен съд Нели Батанова. Тя обясни на младежите, че всяка правова държава има основен закон, който се нарича конституция и накратко ги запозна с правилата за водене на съдебен процес.

В зала 7 на Съдебната палата магистратите разиграха пред учениците началото на едно наказателно съдебно дело. Съдия София Радославова обясни кои са участниците в процеса, какви са цветовете на тогите им, къде застават адвокатите, подсъдимите и свидетелите.

Учениците научиха още, че наказателният процес е състезателен, съдът е арбитър в правния спор между държавното обвинение и защитата, които представят доказателства. Прокурорът Орлин Куздов също ги запозна с ролята си в хода на процеса.

Младежите изгледаха и интересен филм за симулативен съдебен процес, заснет по действителен случай.  След прожекцията, тиийнейджърите седнаха на местата на съдиите и прокурора в съдебната зала и се снимаха за спомен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама