Плевнелиев пред „Евронюз“: Не искам пак да сме подчинени на Русия

15:07, 15 апр 16 / Политика 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Знам какво е да не си член на Европейския съюз. Знам какво е да си сам или какво е да бъдеш само подчинен на една световна сила като Съветския съюз. Аз не искам това да се случи отново. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос дали има възможност страната ни да се обърне отново към Русия, ако тя възвърне силата си, а ЕС бъде в упадък, пред "Евронюз", съобщават от пресцентъра на президентството. 

По думите на президента единствения начин България да гарантира своето благоденствие, безопасност и сигурност, е да бъде член на Европейския съюз. 

Държавният глава казва още, че е разтревожен от намесата на Русия в кризата в Украйна, както и от заявените амбиции на една световна сила, която настоява сферите й на влияние да бъдат зачитани. „Смятам, че това е много погрешна политика, която трябва да остане в XIX век. През XXI век силата на нациите не трябва да се определя на базата на техните армии от войници и ядрени оръжия, а по успеха на обикновените хора“, смята президента Плевнелиев.

Плевнелиев признава пред медията, че българите са бедни, но преди 15 години БВП, разпределен на човек от населението е бил 27 на сто от средната стойност за ЕС, а сега е 47 на сто. Той допълва, че институциите не могат да спрат българите да пътуват извън страната, но това, което се прави в момента от държавата ще ги накара да се върнат.

Плевнелиев предупреждава, че моралната криза между държавите-членки може да унищожи ЕС. Според него миграционната криза е на път да раздели ЕС на Запад и на Изток. Западните страни, които казват: „ние имаме установена демокрация и не можем да се съгласим с някои от страните в източната част на Европейския съюз, които не са готови да приемат бежанци“. От друга страна, дълговата и икономическа криза могат да  разделят  европейските държави членки на Север и на Юг“, посочва държавният глава.

В отговор на въпрос за предприетите от страната ни действия за изграждане на ограда по границата с Турция, държавният глава заяви, че това е  „временно съоръжение, което отговоря на конкретна нужда“. Плевнелиев коментира още, че всички сигнали за упражнено насилие над мигранти по границата ни се разследват от държавните институции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама