Прокурорите от Варненския апелативен район предали на съд 25 души за пране на пари

14:33, 15 апр 16 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През миналата година прокурорите от района на Апелативната прокуратура във Варна са работили ефективно по делата за изпиране на мръсни пари. В съда са били внесени 16 прокурорски акта срещу 25 лица. За сравнение през  2014 г. тези актове са били 8 срещу 13 лица. Макар броят на наблюдаваните 52 досъдебни производства през последната година  да е близък до този през  предходната,,броят на внесените в съда актове и предадените на съд лица е двойно по-висок, отчитат от прокуратурата.

За втора поредна година решените досъдебни производства с предмет престъпления, свързани с изготвяне, прокарване в обръщение и използване на неистински или преправени парични и други знаци и платежни инструменти, се е увеличил и вече е 78,45% от общо наблюдаваните дела за престъпления по чл.243 – чл.249 от Наказателния кодекс. Съотношението надхвърля както постигнатото през 2014 г. – 74,09 на сто, така и стойностите за предходните две години.

През 2015 г. прокурорите от Апелативен район  Варна са положили усилия в работата си по делата от особен обществен интерес, свързани с противодействието срещу корупцията, изпирането на пари, престъпленията с предмет – имущество на ЕС, финансовите и данъчните престъпления, трафика на наркотици и др.

Част от тези дела са взети на специален надзор. През отчетната година в апелативния район са били наблюдавани 36 наказателни  производства на специален отчет, а за предходната година те са били 34. Осем са били новообразуваните досъдебни производства. Апелативната прокуратура във Варна е с един от най-добрите показатели за страната по дела с голяма обществена значимост или правна сложност, съобщиха от пресслужбата на институцията.  

От прокуратурата отчитат  трайна тенденция за намаляване на образуваните наказателни производства срещу непълнолетни лица в сравнение с предходните две години. Най-голямата част от тези производства са за престъпления срещу собствеността и общоопасни престъпления. В огромната си част всички наказателни производства срещу непълнолетни са образувани в 30-дневния срок, което показва, че по тях се работи с приоритет. Осъдените непълнолетни по тези дела са 129, като най-често налаганите от съда наказания са били „обществено порицание“ и  „пробация“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама