Спешни мерки в Пловдивско заради зараза по животни

13:55, 15 апр 16 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предприемат се спешни мерки за предотвратяване на разпространението на  нодуларен дерматит по едрите преживни животни на територията на Пловдивска област, съобщиха от Областната администрация.Болестта не е опасна за човека, но нанася сериозни икономически загуби и има летални последици за едрите преживни животни. Дерматитът е вирусно заболяване по едрите преживни животни, характеризиращо се с треска, поражения на лимфната система, оток на подкожната тъкан и слизестите вътрешните органи, образуване на възловидни образования по кожата, по кожната тъкан в различни размери – от грахово зърно до размер на орех, като в последствие се разпространяват по цялото тяло. Заболяването се разпространява както при директен, така и при индиректен контакт, чрез различни преносители - мухи, комари, насекоми, кърлежи.

Първата и най-важна мярка е спешно да бъдат информирани кметовете по места, които да предприемат действия за превенция и контрол, защото болестта се разпространява изключително бързо.

Една от мерките е и дезинсекция по долните течения на реките Марица и Струма, с цел да бъде предотвратено проникването на болестта чрез заразени насекоми от огнища в Турция и Гърция. Изцяло се забранява движението на едри преживни животни на територията на област Пловдив, както и провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни. Затварят се за търговия с едри преживни животни пазарите в гр. Раковски, кв. Секирово и гр. Асеновград. Забранява се издаването на ветеринарномедицински свидетелства за придвижване и транспортиране на едри преживни животни с изключение на животни, предназначени за незабавно клане.

Движението трябва да се осъществява след получено разрешение от ЦУ на Българската агенция по безопасност на храните. Необходимо е да бъде приведена в готовност наличната земекопна техника и да се актуализират местата за загробване на умрели животни.

Както Хасково Topnovini.bg писа, всички едри преживни животни, болни от болестта, както и контактните с тях животни в селата Воден и Черногорово, област Хасково и в Гара Михайлово, област Стара Загора, се умъртвяват по хуманен начин и ще бъдат загробени с цел да се намали риска от разпространение на болестта в страната Първият признак, който може да породи съмнение за заболяване е, че животните отказват да се хранят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама