Перспективите в развитието на религиозното образование у нас обсъждат на форум в Русе

13:52, 15 апр 16 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двудневен семинар на тема „Взаимодействие между Църква, общинска власт и държава в сферата на религиозното образование. Добри практики и перспективи“ беше открит днес в Русе. Организатори са Русенската митрополия, със съдействието на портал „Двери в Православието“ и фондация „Комунитас“. Това съобщиха от пресцентъра на областната управа.

При откриването на форума Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум информира за полаганите дългогодишни усилия на Светия синод на Българската православна църква за въвеждане на религиозното образование в българските училища. „Ограмотяването на българските деца не би било пълноценно без знанията им за християнството, познаването на вярата и значението на религията в личностното изграждане на всеки човек“ коментира той.

В Русе религия се изучава като СИП и ЗИП, благодарение на финансирането, което от няколко години се осигурява от общинския бюджет, изтъкна той. Митрополит Наум обобщи, че на територията на област Русе има 65 групи, в които се обучават 967 ученици, а 19 учители преподават предмет „Религия“.

Зам.-областният управител Станимир Станчев, който присъства на форума, цитира извадка от тревожна справка, според която през последните години над три пъти е намалял броят на децата, изучаващи религия.

Кметът Пламен Стоилов, подчерта, че общинската администрация оценява обучението по религия като изключително важно в контекста на това, че именно благодарение на Църквата българската нация се е съхранила през вековете.

Поздравителни адреси бяха поднесени от името на Негово Светейшество Български патриарх Неофит, министъра на образованието и науката Меглена Кунева и председателя на Общинския съвет в Русе чл. кор. Христо Белоев.

Сред участниците в семинара бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, съветникът на министъра на образованието и науката Дияна Стефанова, експертът в Министерството на образованието и науката Коста Костов, общински съветници и председатели на постоянни комисии към местния парламент в Русе, началникът на Регионалния инспекторат по образованието в дунавския град Димитър Райнов, духовни лица от Русенската и други епархии, преподаватели.

Форумът има за цел да опише различни начини, по които религиозното образование се е провеждало през последните 20 години в страната, да се посочат работещите модели, да се споделят трудности и начините за преодоляването им, както и перспективите пред религиозното образование.

Очакваните резултати са преоткриване на нови възможности за развитието му в България, споделяне на идеи за бъдещи действия, установяване на трайни връзки на сътрудничество.

Представители на църковни, общински и държавни институции ще докладват своя опит в провеждането на религиозно образование в страната. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама