Плащаме две фактури за ток през май и юни в Пловдив

12:08, 15 апр 16 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Клиентите ще трябва да заплатят по-рано на каса фактурата си през месец май, а за други през месец юни. В резултат част от клиентите ще имат за плащане две фактури през месец май 2016 г., а другите през юни 2016 г, съобщиха от ЕВН-България.

Общият брой фактури за годината остава 12. Всяка от тях ще бъде на база реален отчет за реално консумирана електроенергия за конкретно посочен отчетен период, не по-дълъг от 31 дни. Промяната се осъществява във връзка с еднократната промяна на издаване на фактури поради преминаване към нов график за плащане, така последната фактура ще бъде изтеглена с един месец.

Новите срокове за плащане ще бъдат в 4 периода в месеца съобразно календарните седмици за отчитане. С това заплащането на енергията ще става в по-кратък срок след нейното отчитане, вместо месец по-късно както е в момента. Така ще се избегне и неразбирането защо през месеци с по-малко потребление се заплаща по-висока сметка. Промяната в периодите се налага поради навлизането на либерализацията на пазара на електроенергия.

Така ще се улеснят процесите по смяна на доставчик, обмена на данни и движението на паричните потоци между всички участници на свободния пазар. 20 дни е срокът за смяна на доставчик ако е проявено желание от клиента. Смяната не е задължителна.

При забавяне на плащане на втората фактура няма да се начислява лихва, а срокът ще бъде 40 дни, за да няма затруднение и неудобство за гражданите.

Информационна кампания за новите срокове ще бъде поставена в касовите салони на "Български пощи", в ЕВН офиси, във всяка една фактура, както и на интернет страницата на дружеството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама