Помощите за деца с увреждания се вдигат с 56 лв.

12:03, 15 апр 16 / Политика 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Месечната добавка за отглеждане на дете с увреждане ще стане 70 на сто от размера на минималната работна заплата и обезщетението за семейство ще стане 294 лева месечно, решиха депутатите. В момента добавката е 238 лв. и увеличението е от 56 лв. Помощта ще расте с увеличаването на минималната заплата. Това стана след като приеха на първо четене промените в Закона за семейните помощи половин година, след като бяха внесени в парламента от депутата от БСП Драгомир Стойнев.

Около 22 000 семейства получават такава допълнителна помощ, което се равнява на 14 млн. лв. допълнителни средства от бюджета.

В подкрепа на на законопроекта се обявиха от ДПС, Патриотичния фронт и АБВ. По време на дебатите депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров заяви, че партийната им група ще подкрепи предложението, за да покажат отношението си към тези хора, които не представляват интерес за политиците, защото поради липсата на инфраструктура живеят затворен живот и дори не могат да отидат да гласуват.

Депутатът Хасан Адемов от ДПС посочи, че по-големият проблем, който трябва да бъде решен между първо и второ четене е Законът за публичните финанси, където е казано, че не могат да се поемат финансови ангажименти, които не са предвидени в Държавния бюджет за 2016 година. Според него, вторият проблем е дали социалните плащания трябва да бъдат обвързани с минималната работна заплата и ако това стане, дали това ще е причина да не се вдига тя.

Припомняме, че миналата седмица стотици родители на деца с увреждания излязоха на протест в столицата. Те поискаха оставката на социалния министър Ивайло Калфин и дори символично събираха пари, за да им купят нови служебни автомобили. От БСП излязоха при протестиращите и им обещаха, че ще предприемат бързи мерки законопроектът да мине в пленарна зала. Родителите държат още и на създаването на електронен регистър, което ще ги облекчи в събирането и подаването на документи.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама