По-високо ниво медицина обещава русенската болница при преобразуването й в университетска

11:57, 15 апр 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Сътрудничеството между болницата и университета дава възможност за много общи проекти, които да спомогнат за развитието на нивото на медицината и на нови методики".

Това заяви днес изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение - Русе д-р Иван Стоянов по повод на предстоящото преобразуване на лечебното заведение в университетска болница.

Както вече съобщихме, официално решение за това бе взето на заседанието на Министерски съвет по-рано през тази седмица.

Ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" проф. Велизара Пенчева сподели, че предстои и разкриването на нова специалност в Русенски университет, като уточни обаче, че е необходим период от минимим една година за акредитация и реалния старт подобна програма.

"Над 80 специализанти се развиват в 28 специалности към момента в лечебното заведение. С промяната на статута му в университетска болница броят им ще расте. Ние акцентираме обаче преди всичко на качеството. Искаме да предоставим на младите хора качествено обучение, защото съвременната медицина е тясно свързана с наука и с използването на нови технологии. Така съвместната ни работа с университета ще е полезна и за двете страни", категоричен бе заместник-председателят на Съвета на директорите на лечебното заведение д-р Йосиф Новаков.

Предстои и оформянето на обучаващи ядра, които да подготвят специализанти в отделенията на русенската болница, които са над 30.

"С новия си статут МБАЛ-Русе създава възможности за защита на докторски дисертации, на хабилитации. Всеки един специалист ще има възможност да търси новото и да повишава квалификацията си, което безспорно ще доведе и до повишаване на качеството на обслужването в болницата", добави от своя страна председателят на Общински съвет - Русе чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, който оглавява и Общото събрание на Русенския университет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама