Установиха над 1000 нарушения на трудовото законодателство в Сливенско

11:52, 15 апр 16 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 300 проверки по спазване изискванията на трудовото законодателство са извършени в Сливенска област от началото на годината. Три от тях са съвместно с представители на други контролни органи. Констатирани са общо 1171 нарушения, съобщават от Инспекция по труда - Сливен.

За констатираните нарушения са дадени 1112 задължителни за изпълнение предписания на работодателите, спрени са от експлоатация 10 машини, съоръжения и участъци, отстранен от работа е 1 работник, поради липса на правоспособност. Съставени са 56 акта за установени административни нарушения.

Дирекция „Инспекция по труда" Сливен напомня, че контролните органи на Инспекцията могат да дават предписания за преустановяване на нарушенията на трудовото законодателство, допуснати от работодателите. В случаите, когато трудовите правоотношения са прекратени, в преобладаващата съдебна практика е възприето становището, че се касае за имуществени спорове с гражданскоправен характер между работници и работодатели, които следва да се решат единствено по исков ред пред граждански съд.

Въпреки това Инспекцията по труда извършва проверки по всички постъпили искания и сигнали в законоустановените срокове и прилага законовите си правомощия.

От инспекцията напомнят още за въведения нов вид трудов договор - за краткотрайна сезонна селскостопанска работа . Тези договори са с продължителност от един ден и се заверяват от инспекция по труда.

За размерите на осигурителните вноски, както и по други въпроси, свързани с този вид договор можете да се консултирате на тел.044/622923 или на място в инспекцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама