С гостуване на гимназисти започна Денят на отворените врати в Административния съд

11:37, 15 апр 16 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С посещение на учеци от горните класове на АГ „Гео Милев“ и ПГИУ „Елиас Канети“ започна Денят на отворените врати в Административния съд в Русе (АС-Русе). Младежите бяха посрещнати в кабинета на председателя на институцията съдия Елга Цонева.

Тя им обясни, с какви дела се занимава съда, както и други факти от работата му, а след това отговори на въпросите на любопитните млади хора, които проявиха жив интерес, както към административното правораздаване, така и към други теми, свързани със съдебната система.

След това съдия Цонева им демонтсрира, как се разпределят вече образуваните дела и пред очите на гостите стана ясно, кои съдии ще ги разглеждат.

После младежите бяха разведени из съда, запознаха се с деловодството и начина на приемане на жалбите и исковете, както и на образуването на делата и останалата дейност, с която се занимават в този отдел.

Денят на отворените врати продължи от 11.30 с други гости – студенти второкурсници от Юридическия факултет на РУ „Ангел Кънчев“, които сега изучават административно право. В зала №3 те разиграват симулативен административен процес по Закона за закрила на детето. Казусът се представя със съдействието на съдия Ина Райчева и е на тема: „Осъществяване на мерки за закрила на дете в семейна среда чрез осигуряване на психологическа и педагогическа помощ“. На събитието присъства окръжният прокурор Георги Георгиев, уважи го и зам.-председателят на АС-Русе съдия Басарболиева. 

В ранния следобед също ще гостуват ученици, които ще бъдат запознати с административното правораздаване. Това ще стане в рамките на инициативата „Първи срещи с правото“. Става дума за по-малки деца – ученици от 8 клас на Английска гимназия.

Денят на отворените врати се провежда за четвърта поредна година в Административния съд в Русе. Целта е популяризиране на дейността му и повишаване на правната култура на гражданите.

Досега гости на институцията са били ученици от ПГИУ „Елиас Канети“, СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, СОУ „Христо Ботев“, МГ „Баба Тонка“, СОУПНЕ „Фридрих Шилер“ и др. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама